Richard Rogers

Richard graduated with Distinction in July 2018 having also been awarded the external judges prize by John Wyer for his final project (Eco Therapy Garden).

07525 271590

Guildford

Surrey

Biography

Richard was motivated to train as a garden designer by his life long love of nature, landscape, garden and planting design. His green fingers came from a Grandmother who won medals at the RHS Chelsea Flower show for her floral designs and his father who was a prize winning flower grower.

Richard has a background in psychology which he uses to really get to know his clients and work closely with them to evolve a design that not only meets their practical needs but also will enhance their lives in many other ways. Richard’s designs aim to create a deep sense of journey, belonging and connection to the natural environment utilising both modern and naturalistic design ideas.

He has a strong belief in the health and wellbeing benefits of gardens and green space and is a Trustee of a charity called Thrive who help change the lives of those living with disability or ill health through the use of gardening and horticulture.

Projects

Mindfulness Garden - 'Reflective Mind'

BRIEF
Show garden designed for the RHS Chatsworth Flower Show 2019. The ‘Reflective Mind’ garden, which won a Silver-Gilt RHS medal, was designed for the gardening for health charity Thrive. The garden was designed for a couple who may use the space individually or together as a source of inspiration and as a peaceful sanctuary to pause, sit and meditate. They want beautiful planting and for the garden to be both restorative and thought provoking – so that they come away feeling renewed and inspired.
Richard Rogers said, `With the increasing busyness and pressures of everyday life, the value of taking time out is so important. In this garden, the design and the planting will all invite the visitor to stop, pause and reflect. ‘Spending time in nature has been shown to help reduce symptoms of anxiety and depression, while improving mood, and I’m hoping this garden will enable more people to appreciate these benefits and learn more about the great work that Thrive does.’

DESIGN SOLUTION
A focal point of the garden is a 1.8-metre high face sculptured from bronze created by Simon Gudgeon. Positioned against a background of trees and planting, it aims to evoke feelings of calm while reinforcing the link between nature and wellbeing. The statue is reflected in an infinity pool representing how mindfulness practice enables us to step back and observe our own thoughts and feelings. The view of the statue is deliberately obscured from some angles by 3 multi-stem Prunus Serrula trees, creating a feeling of seclusion and representing the way in which the filters of our own experiences and expectations do not always allow us to see reality clearly.

Eco therapy garden

My client was a couple who both work from home and are passionate about gardens and the health and wellbeing benefits of being in nature

The brief was to combine a beautiful private garden with a landscape that can be used for ‘Eco-therapy’ (psychotherapy outdoors). The design solution combined:

– An ’Inner’ garden; a beautiful private garden for the couple to relax, entertain and indulge their joy of horticulture, flower arranging and design

– An ‘Outer’ garden; a more naturalistic landscape that the couple can enjoy and can also be used for 1-1 Eco-therapy (‘Eco-therapy’ , requires a naturalistic landscape with contrasts, transitions and thresholds that may provide rich metaphors and a sense of journey.)

There needed to be a ‘semi permeable’ boundary between them that allowed some privacy within the inner garden when clients are present, but did not make the spaces feel completely separate. I incorporated contemporary design that harmonised with the natural landscape and enhanced a connection to nature.

Commercial courtyard garden

Brief – redesign a courtyard for merchandising a premium range of Cretan terracotta pots and provide a café area for customers.

Design objectives

To maximise sales of product and return from the site
To put the owner’s unique stamp on the site, create a ‘wow factor’ and something that is beautiful
To create a destination experience that leaves a lasting impression on visitors

Design solution created a contemporary courtyard that:

– Is beautiful all year round and allows for stock rotation
– Is in harmony with the surroundings and the traditional craftsmanship of the product, but with a contemporary design twist
– Is welcoming and encourages visitors to dwell and explore
– Effectively showcases and displays carefully curated product
– Creates a successful balance between having the characteristics of a beautiful garden and having enough space to display product

Garden for an active family

I was commissioned to design a garden that would meet the varied and changing needs of this family in North London. The brief was challenging as the garden needed to accommodate a sizeable area for the children to play football at the same time as offer some secluded spaces for the parents to feel that they could more fully ‘inhabit’ the garden. There also needed to be a productive area and plenty of space for dining and entertaining.

The space was carefully divided into areas for activity and areas for relaxation, utilising both walls, new trees and raised planting beds.
The client was delighted with the outline design and construction details are now being worked on.

Family garden in the Chilterns

Chelsea 2019 Perennial 180th anniversary

The design was produced as a competition entry for RHS Chelsea 2019 to help celebrate the 180th anniversary of the charity Perennial. The design aims to combine:

– Beautiful structure and planting that attracts visitor attention
– A layout that allows visitors to move through and enjoy the garden – with alternative routes to avoid congestion
– The spirit of Roy strong – through both the sculptural elements and the deliberate creation of separate areas within the garden, together with the use of quotes such as “’They who plant a garden, plant happiness” and “Growing Strong” which provide a meaningful and memorable theme for the garden
– The opportunity for plenty of talking points to draw attention to the work of Perennial:

1) Carefully chosen plants that are suited to different conditions within the 4 corners of the garden – reflecting both horticultural excellence and that the charity works to meet the varying needs of individuals with the industry
2) Cobbled path ways leading into the central garden that represent the challenging times that people may face in life
3) Having experienced the roughness under foot, visitors pass through arched entrances to the central garden which represents the support then offered by the charity
4) The arches have bronze rods within the pillars and a bronze strip running through the cross bar which represent the ‘lifeline’ that the charity provides
5) Visitors are encouraged to enter the garden by a central feature – planted with spectacular Cardiocrinum Giganteum and Mecenopsis – which will surround the central statue. Apart from complimenting the beauty of the statue, these plants (both from the Himalayas) convey the central message that Perennial exists to support those working within the horticultural industry throughout their lives, as these species require care, attention and patience over an extended period. These are values that strongly influence the work of the charity.

Weddings and Events venue

Shady Front Garden

I was commission to design this front garden in Kingston. Light to the garden was restricted by a railway embankment and mature trees, so plants were chosen that would firstly be happy in partial shade, but would also provide some interest all year round and give the garden a stylish contemporary look.

Contemporary shared courtyard

stylish country garden