Simone Kirkland

Following 20+ years working in the financial services industry, Simone made a change of career into horticulture in 2016. Starting the transition as a volunteer, she has steadily progressed to working as a landscape gardener at an award winning 18th Century restored landscape in Surrey. Simone has studied with the Royal Horticultural Society and has obtained her RHS Level 2 Certificate in the Principles of Garden Planning, Establishment and Maintenance.

Inspiration to pursue a design path was sparked by working with trained horticulturalists and established garden designers. She is studying with LCGD to obtain her diploma in Garden Design and hopes that the world class training will enable her to design and maintain gardens and landscapes for individuals and communities in the future.

07958123624

Projects

Courtyard Garden

The design for the Courtyard Garden was created to emulate the reflectional symmetry of the polished metal surfaces. Wherever the Courtyard is viewed from, the observer is able to appreciate the stability of the formal design. In addition to the physical symmetry, the introduction of two flat curved structures of polished stainless steel continues to further support the concept of reflection. In a small space, not only do the structures create an artistic experience, they also serve to create screenings for sections of the garden, creating privacy without the loss of light or views.

Chesham Bois

The following design was for a mid-century modern property in the beautiful Chesham Bois area. The clients are professionals who’s brief was for a garden to entertain and relax. Being on a slope, the design called for retaining walls to be constructed which increased the use of the space and expanded on the planting areas. Being bee lovers, the design also included ‘bee posts’ to provide solitary bees with a nesting site.

The Chilterns

The Chilterns was a design brief for a 2 acre family garden. The key element for the design was to retain and expand upon the view of the countryside at the end of the garden, replacing a tennis court and taking into consideration building plans for a new extension to the house. The design brief required space for the family to relax, entertain, grow and explore. The design brought together woodland for naturalistic play, a meadow area which merges into the surrounding landscape, a kitchen garden to allow the client to grow their own produce and an entertainment space for both family and corporate events.